Aziziye Ziraat Odası

ZOBİS
Aziziye Ziraat Odası > Haberler > S.S. AZİZİYE ÜRETİM VE PAZARLAMA KOOPERATİFİ KURULDU

S.S. AZİZİYE ÜRETİM VE PAZARLAMA KOOPERATİFİ KURULDU

Aziziye Ziraat Odası Başkanı Şahsat Karaman ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile kurulan S.S. Aziziye Üretim ve Pazarlama Kooperatinin ilk genel kurulu ve tanıtım toplantısı yapıldı.

Şubat ayında Aziziye Ziraat Odası Başkanı Şahset KARAMAN önderliğinde ve Yönetim Kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu çiftçiler tarafından Erzurum’da S.S. Aziziye Üretim ve Pazarlama Kooperatifi kuruldu.

Aziziye çiftçilerinin mağduriyetlerini gidermek, emeklerinin layıkıyla karşılığını almalarına yardımcı olmak, üretilen ürünlerin değerinde satılmasını, çiftçinin ihtiyacı olan girdilerin daha ucuza teminini sağlamak ve çiftçilerin güç birliği oluşturmaları amacıyla kurulan kooperatifin ilk Genel Kurul ve Tanıtım Toplantısı 24 Şubat 2020 tarihinde Aziziye Belediyesi Kültür Merkezinde yapıldı. Toplantıya Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili, Aziziye Kaymakamı ve Tarım İl Müdürü ile birlikte çiftçi katılımıyla gerçekleştirildi.

Tanıtım toplantısında söz alan Aziziye Ziraat Odası Başkanı ve Aziziye Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Kurucu Başkanı Şahset KARAMAN yapmış olduğu konuşmada kooperatifin kuruluş amacı, çiftçilerin üretimde yaşadığı sıkıntılar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin bu konudaki politikaları hakkında geniş bir sunum yaptı. Kooperatif Kurucu Başkanı Sayın Şahset KARAMAN konuşmasında şu hususları özellikle dile getirdi:

“Aziziye Ziraat Odası Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerinin girişimleriyle kurulan AZİZİYE ÜRETİM VE PAZARLAMA Kooperatifinin İlk Genel Kuruluna teşriflerinizden dolayı hepinize teşekkür eder hoş geldiniz diyorum.

İlimiz tarımla ve tarıma bağlı olarak hayvancılıkla geçimini sağlayan insanların yoğunlukta yaşadığı bir yerdir. Çiftçimiz tarımsal üretim yaparak hem geçimini sağlamakta, hem de bölgede faaliyet gösteren tarımsal sanayi kuruluşlarına ham madde temin etmektedir. Bununla birlikte tarımsal sanayii kuruluşlarının da en önemli müşterisi durumundadır. Bu şekilde bir sorumluluk içerisinde olan tarımsal üreticimiz İlimizin ekonomisinin lokomotifi durumundadır.

Bu kadar önemli bir sorumluluk altına giren tarımsal üreticimiz ne yazık ki bu güne kadar hep yalnız kalmış, rekabet ve direnme gücünden yoksun alırken de satarken de hiç onun dediği olmamıştır. Yani üreticiden alan da üreticiye satan da hep kendi dediklerini uygulamış ve uygulatmıştır.

Şahsım ve arkadaşlarım yıllarca bunun mücadelesini vermiş olmakla birlikte toplumsal bir dayanışma ortaya konulamamıştır. Bu eksikliği ve ezikliği gidermek, üreticilerimizi bir menfaat ve ortak amaç etrafında toplamak üzere ayrıca, yardımlaşma, dayanışma ve başarma duygusu ile el ve gönül birliği içerisinde zorlukları yenmek üzere bir araya gelinmiştir. Bu konuda mensubu olduğumuz Türkiye Ziraat Odaları Birliğimizin ve onun Genel Başkanı Sayın Şemsi BAYRAKTAR’ın sürekli telkin ve tavsiyeleri olmuştur.

Değerli Misafirler ve çiftçi kardeşlerim.

Günümüzde artık ferdi teşebbüsün de, ferdi üretimin de bir anlamı kalmamıştır. Arz ettiğimiz ürünlerin pazarlanmasında kişisel bir etkinliğimiz bulunmamaktadır. Keza alacağımız girdilerde de kişisel bir pazarlık gücümüz bulunmamaktadır. Bu nedenle alanın karşısına da, satanın karşısına da güçlü bir şekilde çıkmak zorundayız. Bunun için de el ele, gönül gönüle güç birliği içerisinde olmalıyız. Bu birliktelik de ancak bu tür kollektif bir anlayışla olacaktır. Üreticiler olarak kendi ayaklarımız üzerinde durmamız için buna muhtacız. Kurucu üyeler olarak sekiz ay bunun araştırması yapılmış, tek kurtuluş yolumuzun kooperatifleşme olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kooperatifimizin kuruluşunda temel amacımız budur.

Buradan bütün üretici kardeşlerime sesleniyorum. Gelin bu birlik içerisinde olalım. İri olalım, diri olalım. Kendimiz i kimselere ezdirmeyelim. Şairane tabirle sinelerimiz de toplu vursun, ellerimiz de toplu vursun, cüzdanlarımız da toplu vursun.

Bu duygu ve düşüncelerimle Genel Kurulumuzu onurlandıran Başta sayın Valimiz, Milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve tüm katılanları en içten duygularımla selamlıyor, Kooperatifimizin İlçe üreticilerine, İlimiz ve Ülkemiz ekonomisine ve kalkınmasına hayırlı katkılar sağlamasını diliyorum.”

Daha sonra söz alan;

Tarım İl Müdür Vekili Ferhat HAN konuşmasında; kooperatifleşmenin hem girdi temini hem de üretilen ürünlerin pazarlanması konusunda önemli görev üstlendiği huşularına ve ilimizin tarımsal potansiyelinin azımsanmayacak derecede olduğu hususlarına değindi.

Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fevzi POLAT ise konuşmasında;  Bir araya gelerek oluşturabileceğimiz güç birliği ile kooperatifleşmenin öneminden, Avrupadaki kooperatifçilik çalışmalarından bahsederek, yerel yönetim olarak verecekleri destekten bahsetti.

Tanıtım toplantısı ve kurulan kooperatif konusunda çiftçiler memnuniyetlerini dile getirerek Sayın Şahset KARAMAN’a ve kurucu üyelere teşekkür ettiler.